Προετοιμασία πριν την κακοκαιρία.

To ΣάββατοΚύριακο που μας πέρασε επισκέφτηκα τα μελισσάκια μου για να τα προετοιμάσω για την κακοκαιρία που ερχότανε ,η οποία ήρθε και μακάρι να περάσει γρήγορα μιας και αυτές η απότομες αλλαγές θερμοκρασίας μόνο προβλήματα μπορούν να μας δημιουργήσουν .Έτσι λοιπόν και εγώ δεν έμεινα με σταυρωμένα τα χέρια μιας και τα μελίσσια γωνιάζουν και σε τέτοιες καταστάσεις, χρειάζεται να βάλουμε και εμείς λίγο το χέρι μας για να τις ξεπεράσουν όσο πιο ανώδυνα γίνετε.

Τα δυνατά μελίσσια είχαν τέσσερα με πέντε πλαίσια γόνο ,να ξέρετε ότι αυτά τα μελίσσια είναι πολύ επίφοβα σε αυτές τις απότομες μεταβολές του καιρού ,λόγο του ότι θα σχηματίσουν μελισσόσφαιρα και μπορεί να παρατήσουν τον γόνο στις ακριανές κηρήθρες με ότι αυτό συνεπάγεται και να βρεθούμε προ εκπλήξεων .

Άμα σκεφτείς κιόλας,  ότι οι περισσότερες μέλισσες είναι γριούλες  και μας αποχαιρετούν σιγά σιγά, όπως είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτήν την εποχή, δηλαδή να έχουμε κάποια μείωση στον πληθυσμό η βοήθεια μας κατεμε, κρίνετε ως αναγκαία .

Και φτάνουμε στο δια ταύτα πως τα φτιάχνουμε τα μελίσσια μας για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις αντίξοες καιρικές συνθήκες .

1)Μεταφέρουμε τον ανοιχτό γόνο στο κέντρο της γονοφωλιάς και τον πιο πολύ ψημένο στις άκρες τις δες και εδώ(http://wp.me/p2sSgm-h7)

2)Σφίγγουμε τα μελίσσια αυστηρά ,παίρνουμε δηλαδή τα παραπανίσια τελάρα που δεν τα πατάνε οι μέλισσες και ειδικά αν είναι και άδεια από μέλια.

3)Ξεσφραγίζουμε τα πλαίσια με τα σφραγισμένα μέλια για να μπορούν να τα πάρουν άμεσα χωρίς να χρονοτριβούν και να ταλαιπωρούνται, είπαμε μην ξεχνάμε ότι είναι και γριούλες τώρα.

4)Το ζυμάρι μας  πάνω από το κέντρο της γονοφωλιάς και το κηρόπανο μας .

5)Εφόσον σφίξουμε τα μελίσσια σας προτείνω ανεπιφύλακτα στο κενό που θα δημιουργηθεί μεταξύ  πλαισίου και τοιχώματος κυψέλης να βάλετε ένα μονωτικό υλικό (δες το βίντεο) .Εγώ το χρησιμοποιώ τέσσερα χρόνια τώρα και είμαι πολύ ευχαριστημένος . Αν το μελίσσι είναι εννιάρι θα βάλουμε ένα φύλλο στην μεριά που κοιτάει την δύση αν είναι οκτάρι ή μικρότερο ένα προς την ανατολή και ένα προς την δύση.

Κάνοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, 99% τα μελίσσια θα βγούνε αλώβητα από αυτήν την δοκιμασία και εμείς θα έχουμε ήσυχη την συνείδησή μας γιατί τους προσφέραμε για ακόμα μια φορά…. ότι πέρναγε από το χέρι μας.

 

This entry was posted in ΑΡΘΡΑ, ΒΙΝΤΕΟ, ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s